Historie HJT

Historie HJT

Het Heide Judo Toernooi is ontstaan in 1993. Destijds organiseerde Sportschool Venendaal uit Ede jaarlijks een Dames en Heren Judo toernooi. Er werd besloten om deze twee toernooien samen te voegen tot één groot toernooi. De initiatiefnemers van dit plan waren Hans Venendaal, Cent Scherpenisse, Jos Akkerman en Tom Kempkens. De oprichters wilden in de naam van het toernooi iets kenmerkends van Ede door laten klinken. Ede kenmerkt zich door bossen en heidevelden, en werd er het eerste Heide Judo Toernooi een feit. Het eerste toernooi werd gehouden in de Bennekomse DVO-hal. Ongeveer 400 judoka’s deden aan dit toernooi mee.

In 1998 meldde een groep Duitse judoka’s zich op het toernooi. Zij waren de eerste buitenlandse deelnemers van het Heide Judo Toernooi.

In 2006 ontving Cent Scherpenisse een Koninklijke onderscheiding: Lid in Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijzondere verdiensten als vrijwilliger voor de judosport. Vanaf 1970 is Cent Scherpenisse docent Judo bij Sportschool Venendaal en zet zich op verschillende manieren in om jongeren te stimuleren mee te doen aan allerlei activiteiten van Sportschool Venendaal en toernooien die in het land worden georganiseerd. In 2009 behaalde Cent Scherpenisse in de sporthal van Wijk bij Duurstede de vijfde Dan.

In 2008 stopten Hans Venendaal, Jos Akkerman en Tom Kempkens met het organiseren van het Heide Judo Toernooi. Gelukkig werden hun activiteiten overgenomen door andere vrijwilligers. Sportschool Venendaal bleef wel de regie houden over het toernooi.

Stichting Heide Judo Toernooi werd opgericht op 1 januari 2009. Hierdoor komt het toernooi op eigen benen te staan. De oprichters van de stichting waren Gijsbert Duijzer (Voorzitter), Jaco de Vos (Penningmeester en Arbitrage) en Ineke Jacobs (Secretaris). In het begin werden zij aan de zijlijn bijgestaan door Cent Scherpenisse. In 2010 treedt Cent Scherpenisse toe als algemeen lid in het bestuur van het Heide Judo Toernooi

Tijdens het Heide Judo Toernooi in 2010 werd Jaco de Vos in het zonnetje gezet. Hij werd door de Judo Bond Nederland benoemd tot bondsridder met het zilveren ereteken. Een waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Judo Bond als onder andere bestuurslid en scheidsrechter. Sinds 2010 wordt het toernooi ook vereerd met een bezoek van de Edese Heidehoogheden. Een prijs uitgereikt door een koningin en prinses is niet alleen voor de allerkleinste maar ook voor de zwaargewichten altijd erg leuk!

Ook de media kent inmiddels het Heide Judo Toernooi. Ede FM maakt elk jaar een leuk item over het toernooi. Op de foto wordt wethouder Roel Kremers tijdens het toernooi in 2013 geïnterviewd door Rob Eerenberg van “FC Bal op het Dak”. Ook komt oud judoka uit Ede, Hans van Essen van JudoInside.com ieder jaar op bezoek alsmede lokale media die aanwezig zijn om verslag te doen.

In 2016 kregen we tijdens het toernooi een nieuwe gast op bezoek; Ede TV. Er werd die dag een aantal mensen geïnterviewd, daarvan werd een leuk item gemaakt en uitgezonden op TV. Dit item is ook op internet terug te zien. Onder de deelnemers hadden we dit jaar ook een aantal onverwachte gasten, de Militaire Equipe Judo bracht ons een onverwacht bezoek.

Het jaar 2018 stond in het teken van het 25 jarig bestaan van het toernooi en van het afscheid van een aantal oudgedienden. Naast Esther en Nathalie Akkerman, die jaren tijdens het toernooi de hoofdjury tafel bemanden, stopte Gijsbert Duijzer als voorzitter van het bestuur en stopte Cent Scherpenisse, onze nestor en oprichter van het toernooi, als algemeen bestuurslid.

Het 25 jarig jubileum was voor iedereen een feestje. Zo waren er voor de judoka’s extra mooie medailles te winnen en was er na het toernooi gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Het Heide Judo Toernooi is inmiddels uitgegroeid tot een groot internationaal toernooi met een sterke bezetting uit Nederland, Duitsland, Engeland, België en in 2013 ook uit Noorwegen en heeft een vaste plaats gekregen op de kalender van de Judo Bond Nederland. Voor de judoka’s die examen willen doen voor de 1ste Dan is het mogelijk om tijdens het toernooi DAN punten te behalen.

Tijdens het toernooi wordt er ook gestreden om de clubbokaal. In 2019 veroverde Bushi uit Arnhem deze mooie bokaal. Niet alleen de judoka’s maar ook de Heide Hoogheden uit Ede, vaste gasten op het Heide Judo Toernooi, hadden het in 2019 weer naar hun zin.

Om een toernooi als het Heide Judo Toernooi goed te organiseren zijn ongeveer 100 vrijwilligers, scheidsrechters, EHBO-ers, zowel voor als achter de schermen, druk bezig om het toernooi zo goed mogelijk te laten verlopen.

“Apply just the right amount of force — never too much, never too little.”

Word Sponsor van het HJT

Wilt u een associatie met een jarenlange competitie in Ede waar traditie en top talent samenkomen, word dan één van onze supporters. We reageren zo snel mogelijk op uw bericht.